Sladoled od čokolade i prženih lješnjaka
2,5 dcl mlijeka
2,5 dcl slatkog vrhnja
3 zumanjka
50 g smedjeg secera
150 g cokolade
100 g ljesnjaka
Ljesnjake poprzite u pecnici ili na tavi i sameljitu u kasu.
Zumanjke i secer pjenasto umijesajte.
Zagrijte mlijeko sa slatkim vrhnjem (ne smije prokuhati).
Prelijte u posudu s zutanjcima i secerom (postepeno dolijevajte da se jaja ne bi zgrusala).
Kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne.
Kad se zgusne dodajte mljevene przene ljesnjake i cokoladu. Mijesajte dok se cokolada ne otopi potpuno.
Ohladite na sobnu temperaturu.
Ako imate aparat za sladoled, mozete zamrznuti smjesu u njemu, ili ju jednostavno stavite u zamrzivac, mijesajuci svakih 30 minuta, dok se ne zamrzne.
Nema komentara:
Objavi komentar